flickr

John Steinbeck: Fareler ve İnsanlar


Fareler ve İnsanlar, orjinal adı ile Of Mice and Man, Nobel Ödüllü yazar John Steinbeck tarafından 1937 yılında yayınlanan bir novelladır. İki göçebe çiftlik işçisi olan George Milton ve Lennie Small'un başından geçen trajik olayların anlatıldığı bu kısacık, tadı damakta kalan enfes küçük roman hakkında söylenecek çokça şey var.

Cem Yayınevi tarafından piyasaya sürülen ve Neriman Silahtaroğlu'nun Türkçeye çevirisi ile okuma ayrıcalığına eriştiğim eser, toplamda 121 sayfa sürecek olan bir okuma keyfi sunuyor. Bir solukta biten bu enfes novella, Amerikalı yazar John Steinbeck'in dehasını ortaya koyuyor.

Büyük Buhran döneminde geçen hikayenin ana karakterleri; zeki ama çelimsiz bir adam olan George Milton ve yanından asla ayırmadığı oldukça iri, güçlü ama aklı kıt olan can dostu Lennie Small'dur. Soyadına tezat oluşturacak şekilde insanüstü bir güce ve irileğe sahip olan Lennie'nin yumuşak ve hoş şeylere karşı olan takıntısı, bu iki kafadarın başlarını beladan kurtaramamasına sebep olmaktadır.

Oradan oraya göçen, yersiz ve yurtsuz bir çiftlik işçisi olarak yolculuk eden bu iki kafadarın akıllarında ise ütopya misali kurdukları daha güzel bir dünya anlatısı vardır. Fakat bunu başarmaları için, son bir engeli daha aşmaları gerekmektedir. Fakat kahramanlarımızın son durakları olacak olan Kaliforniya'daki çiflikte işe başlayan Lennie ve George için işler hiç de planlandığı gibi gitmeyecektir.

Bu eser hakkında daha ne söyleyebilirim? Öncelikle yazarının önünde saygı ile eğiliyorum. Normalde olsa, bu kadar kısa bir eseri önemsemez, asla okuma ayrıcalığını tanımazdım kendisine. Ama heyhat; kitap sıkıntısı çektiğim dar bir vakitte elime kurtarıcı misali düşen Fareler ve İnsanlar, tam anlamıyla okuyanının boğazında bir yumru bırakarak sona eriyor. 

Karakterlerin anlatılışı, hayatın zorlukları ve anlamsızlığı, Lennie'nin saflığı ve dünyanın kirliliği karşısında ütopyaların dayanılmaz cazibesi o kadar büyülü bir dil ile okyucusuna uzanıyor ki, insanın usta bir kalemden çıktığı her halinden belli olan bu eseri, yeniden ve yeniden okuyası geliyor. Tekrar ve tekrar geriye dönerek, bu yaratıcı ve kasvetli, bunaltıcı ve umut dolu, yıkıcı ve huzur verici eseri incelemek ve yeniden incelemek geçiyor insanın içinden.

USA'de ortaöğretim de okunması zorunlu eserler arasında gösterilen bu eserin, en çok sansür alan edebi çalışmalar arasında yer aldığını da belirtmeli. Ve bu duruma da ithafen, kitabı 10 üzerinden 9 ile değerlendirmek şart oldu. 1 puanı ise, neden daha uzun yazamadın, diyerek sitem ettiğim John Steinbeck adına kırıyorum...

Share this:

YAZAR HAKKINDA

Ceyron Louis

2010-14 yılları arasında Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu. Bölümününden birincilik, fakültesinden ise ikincilik derecesi ile mezun oldu. Akademik çalışmalar, yazarlık, fotoğrafçılık ve grafikerliğe dair ürettiği ürünler ile eleştirel akla katkılarını sunmaya devam etmektedir.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :

Yorum Gönder